Oslobygg er først ut i verden med å bruke oppsirkulert stål fra skip i et byggeprosjekt

Oslobygg er først ut i verden med å bruke oppsirkulert stål fra skip i et byggeprosjekt

Oslobygg reduserer CO2-utslipp med oppsirkulert stål

Oslo kommune ogOslobygg KF setter en ny standard i byggebransjen ved å bruke oppsirkulert stål fra et skipsvrak som bærende konstruksjon i et byggeprosjekt. På taket til kommende Løren aktivitetspark og flerbrukshall bygges en pergola med stål fra skutesiden til et oljeproduksjonsskip, noe som reduserer klimagassutslipp med over 90% sammenlignet med nytt stål.

– Jeg er veldig stolt over at Oslo kommune tar posisjonen som en ledende aktør for å redusere klimaavtrykk, og tør å utforske nye måter å bruke materialer på i egne byggeprosjekter, sier Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring i Oslo.

 

Pådriver for grønn omstilling

Byggeplassen er også fossilfri, og fra og med 2025 skal prosjektet gjennomføres utelukkende utslippsfritt. Ved å bygge flerbrukshallen etter passivhusstandard og oppnå energikarakter A, er målet å redusere klimagassutslippet fra nybygget med 40% sammenlignet med referansebygg.

– Vi kan glede oss til åpning og bedre anleggsdekning for barn og unge høsten 2025, men kan allerede nå la oss inspirere over den fremtidsrettede måten prosjektet bygges på, sier North.

– Det er ingen hemmelighet at mange bygg har et stort klimaavtrykk. Som kommunens eget bygg- og eiendomsforetak, har vi høye ambisjoner om å ta et ekstra ansvar og være en pådriver for grønn omstilling. Vi bruker byggeprosjektene våre til å teste ut nye løsninger. Det er innovasjon i praksis, sier Eli Grimsby, direktør i Oslobygg KF.

Samarbeid og innovasjon

Bjelkene i pergolaen på Løren er utviklet av Nordic Circles og muliggjort av kommunale innovasjonsmidler, finansiert delvis av SmartOslo og delvis av Oslobygg.

– Det er veldig spennende å være en del av denne utviklingen. Vi var først ute og tok de begynnende, små skrittene da vi banket ned en oppsirkulert spuntnål på Stovner bad for et år siden. Nå tar vi dette et steg videre ved å være først ute med å ta i bruk oppsirkulert maritimt stål som konstruksjonsstål i et aktivt byggeprosjekt, sier Eli Grimsby, direktør i Oslobygg KF.

Vi i HSO er veldig stolte av at vårt medlem Oslobygg, som baner vei for nye, innovative løsninger.Dette prosjektet er en milepæl for grønn omstilling i byggebransjen og et strålende eksempel på hvordan man kan ta i bruk ressursene på en mer sirkulær måte.

Foto: @Tove Lauluten / Oslobygg KF