Ny forskningssatsing på stedbasert innovasjon i Oslos innovasjonsdistrikter

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) ved OsloMet og Hovinbyen Sirkulære Oslo (HSO) har inngått et fireårig samarbeid om forskningsprosjektet INNOSPACE: Transformative capacities for place-based innovation in Norwegian Innovation Districts.

Ny forskningssatsing på stedbasert innovasjon i Oslos innovasjonsdistrikter

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) ved OsloMet og Hovinbyen Sirkulære Oslo (HSO) har inngått et fireårig samarbeid om forskningsprosjektet INNOSPACE: Transformative capacities for place-based innovation in Norwegian Innovation Districts.

Prosjektet, som er støttet av Norges forskningsråd, har som mål å styrke evnen til å skape nye løsninger og samarbeid i norske innovasjonsdistrikter – med utgangspunkt i lokale behov og ressurser.

– Dette prosjektet representerer en unik mulighet til å utforske og fremme stedbasert innovasjon i norske innovasjonsdistrikter. Vi ser frem til å samarbeide med Hovinbyen Sirkulære Oslo og andre partnere for å oppnå våre ambisiøse mål, sier Hege Hofstad, nestleder av INNOSPACE-prosjektet.

Innovasjon i praksis

INNOSPACE-prosjektet vil fokusere på å forstå og fremme stedbasert innovasjon gjennom en rekke aktiviteter. Forskerne vil samarbeide om prosjektoppgaver relatert til innovasjonsdistrikter, organisatorisk kapasitet, og strukturelle muligheter og hindringer. En viktig del av prosjektet er bycaset Hovinbyen Sirkulære Oslo, et sirkulært innovasjonsdistrikt i Oslo, hvor forskerne vil utvikle metoder for å forstå stedbasert innovasjon.

Deltakelse

Prosjektet ledes av NIBR, og HSO stiller daglig leder Elin Schjenken Halvorsen til disposisjon. Forskerne vil delta aktivt i læringsworkshops, rådgivning og prosjektmøter. De vil også være involvert i kommunikasjons- og formidlingsaktiviteter, bidra inn i etablerte nettverk, og i skriving av populærvitenskapelige og politiske notater og presentasjoner.

Samarbeid

Nestleder for prosjektet, Hege Hofstad mener samarbeid og det å skape noe nytt sammen er helt avgjørende for å lykkes med store endringer.

– Det store spørsmålet er: Hvordan får vi med oss alle de som både kan bidra og som blir påvirket av endringene? INNOSPACE-prosjektet samler to hovedgrupper: På den ene siden har vi innovasjonsaktørene - det vil si tech-entreprenører, offentlige finansiører og forskere. På den andre siden har vi de som jobber med byutvikling - utbyggere, transportselskaper, folk fra kommunen, og ikke minst innbyggerne som til slutt skal bo og leve i disse områdene og bruke innovasjonene. Målet er å samle alle disse på en felles plattform hvor de kan møtes og jobbe sammen, sier Hofstad.

– Vi er svært begeistret for å være en del av INNOSPACE-prosjektet. Dette samarbeidet gir oss en fantastisk mulighet til å bidra til utviklingen av innovative løsninger som kan transformere norske byer og gjøre dem mer bærekraftige og fremtidsrettede. Vi ser frem til å jobbe tett med NIBR og andre partnere for å realisere prosjektets mål, Elin Schjenken Halvorsen, daglig leder i HSO.

Fakta:

  • Prosjektet har en total kostnadsramme på 8.932.072 NOK, hvorav 7.600.000 NOK er bevilget av Norges forskningsråd.
  • HSO vil motta totalt 500.000 NOK fordelt over årene 2025-2029 for å støtte deres deltakelse i prosjektet.
  • INNOSPACE-prosjektet legger stor vekt på åpen tilgang til vitenskapelige publikasjoner. Partnerne er forpliktet til å sørge for lagring og tilgjengeliggjøring av fagfellevurderte vitenskapelige artikler i åpne, digitale arkiver.

Kontaktinformasjon

For mer informasjon om INNOSPACE-prosjektet, vennligst kontakt:

Hege Hofstad, prosjektnestleder, NIBR OsloMet
E-post: hege.hofstad@oslomet.no

Telefon: +47 907 25 233

For mer informasjon om Hovinbyen Sirkulære Oslo, vennligst kontakt.

Elin Schjenken Halvorsen, daglig leder HSO

E-post: elin@hovinbyenso.no

Telefon: +47 908 95 513