
Fullt hus på frokostmøte om sirkulærøkonomi
Takk til alle som delte innsikt, konkrete eksempler og engasjement
Fullt hus på frokostmøte om sirkulærøkonomi
Takk til alle som delte innsikt, konkrete eksempler og engasjement

I dag samlet vi godt over 100 engasjerte aktører fra næringslivet, akademia, kulturlivet og politikken til frokostseminar i Tårnet Kulturarena på Økern for å diskutere hvordan Sirkulærøkonomi kan bli big business for Oslo. Vi tok utgangspunkt i mulighetsstudien fra Hovinbyen Sirkulære Oslo og la særlig vekt på samspillet mellom næringslivet, kunnskapssektoren og det offentlige for at vi skal å lykkes med å bli mer sirkulære.
💡 Anita Leirvik North (H), Kultur- og næringsbyråd i Oslo, understreket at næringslivet må ta et større ansvar for å lede an i omstillingen, men at kommunen vil være en pådriver og tilrettelegger.
💡 Elin Schjenken Halvorsen (HSO) presenterte innovasjonsdistriktet og la vekt på hvordan Hovinbyen Sirkulære Oslo kan spille en nøkkelrolle i å koble aktører og drive frem nye løsninger og arbeidsplasser.
💡 Asbjørg Næss (Civitas) presenterte funnene fra mulighetsstudien pekte blant annet på hvordan kommunen kan tilrettelegge gjennom å
- etablere et eget Hovinbykontor
- flytte Klimaetaten i Oslo kommune eller andre offentlige funksjoner til området
- etablere en egen Oslomodell for sirkularitet
- drive aktiv næringspolitikk
💡 Bjørn Arve Ofstad (NG Group) trakk fram at det er naivt å tro at vi kan lykkes med sirkularitet hvis det ikke er lønnsomt, og mente vi må få på plass verdikjeder som gjør at resirkulerte råvarer og kan konkurrere med jomfruelige.
💡 Naomi Ichihara Røkkum (Construction City ) fremhevet hvordan samarbeid på tvers av sektorer er nøkkelen til å løse de største utfordringene, og trakk fram et spennende eksempel på hvordan de har jobbet med å skaffe brukte møbler til Construction City.
💡 Anne K. Eggen Lervik (Fagskolen Oslo) belyste hvordan fagutdanning og kompetanseutvikling er helt essensielt for å møte fremtidens kompetansebehov. Hun fortalte om fagskolens arbeid med å integrere sirkulærøkonomi i sine BIM-utdanninger og hvordan studentene nå læres opp i rivingsprosesser og gjenbruk for å møte disse behovene.
💡 Ronny Liverød (Startuplab) delte erfaringer med hvordan innovative plattformer gjør det enklere å håndtere ombruksmaterialer. Han la vekt på behovet for helhetlige løsninger som dekker hele verdikjeden slik at man kan levere på det byggebransjen faktisk trenger.
Under den avsluttende debatten, moderert av Rasmus Reinvang (OMA), diskuterte Anita Leirvik North (H), Herman Søndenaa (MDG), Marthe Scharning Lund (Ap) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) hvordan Oslo kan bli en foregangsby for sirkulærøkonomi. Et sentralt tema var hvordan kommunen kan spille en mer aktiv rolle som tilrettelegger, blant annet ved å skape bedre samhandling mellom etatene og legge til rette for fremtidens verdikjeder i Hovinbyen.
Takk til alle som delte innsikt, konkrete eksempler og engasjement! 💚
Vi tar med oss oppfordringen til Herman Søndenaa om å være mer radikale, rampete og mindre beskjedne!